Trap

aporeia egmond

In gedachten loop ik nog vaak door mijn ouderlijk huis. Je herinnert het je misschien nog, die drive in-woning uit de jaren ’70, een type rijtjeshuis waar het grootste deel van Egmond aan den Hoef uit bestaat – op de Slotweg na natuurlijk, die is Middeleeuws. Centraal in het gebouw twee gebogen houten trappen die, omdat de lengte van de treden varieerde, een melodie maakten als je de trap op of af liep. Ik maakte er altijd een sport van om in een ritme te lopen.

Op de begane grond was niet veel: een kapstok onder de trap, rechts een deur naar de garage en aan het einde van de gang de deur naar de tuinkamer: het kantoor van mijn vader. Bovenaan de trap had je links het toilet, rechts de trap naar de tweede verdieping (de slaapkamers) en rechtdoor de deur naar de huiskamer. Zo lang ik me kan herinneren was het eerste dat je zag als je de kamer binnenkwam een massieve, eikenhouten kast. Rechts de eethoek, ook eiken, links de zithoek met open haard en de deur naar het balkon.

In die wandelingen door het geheugen staat mijn moeder meestal in de open keuken (grenzend aan de eethoek). Ze staat te zingen, ze zong altijd tijdens het koken mee met de liedjes die ik op mijn orgeltje speelde (direct rechts achter de deur).

Ik herinner me dat ik eens op een avond naar beneden liep om iets uit de garage te halen. Mijn vader kwam juist zijn kantoor uit om naar boven te gaan, we passeerden elkaar onderaan de trap. Ik neem aan dat we elkaar in het passeren hebben gegroet, maar dat weet ik niet meer. Wat ik me herinner, is dat hij met drie grote stappen de eerste helft van de trap naar boven nam (ik hoorde het begin van een melodie), toen stilhield en zich naar me omdraaide. Hij vroeg: ‘Hou je nog een beetje van me?’ En zijn lach had iets schaapachtigs, iets wanhopigs, iets verdrietigs. Ik zette mijn bevestiging (‘Nou en of!’) vet aan om hem ervan te overtuigen dat ik het meende.

Nu denk ik wel eens dat ik van hem hetzelfde had willen horen. Maar toen zag ik die wederzijdsheid waarschijnlijk in het stellen van de vraag.

[EF]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s