TOERISME 8 | Edwin Fagel

*

In Reves Moeder en Zoon mis ik de theologie, in Wimans Mijn heldere afgrond de erotiek. De vraag is of deze twee wel zijn te verenigen. Mij gaat het om wat Nietzsche het Dionysisch bewustzijn noemde. Je kunt je afvragen of het streven naar de extatische, Dionysische ervaring niet eenvoudigweg het streven naar genot is, en de mystiek de schaamlap die dat streven een diepere betekenis moet geven.

In navolging van Plato maakt Roger Scruton in zijn BBC-docu over schoonheid (ik zag hem gisteravond op Youtube), een onderscheid tussen liefde en lust: liefde is gevend, lust is nemend. Ter illustratie werd een close up van Botticelli’s Geboorte van Venus getoond, volgens mij juist een schilderij dat uitdrukt dat de schoonheid zowel liefde als lust oproept. Scrutons formule lijkt me wat te simpel: liefde is ook nemend, lust is ook gevend.

In dezelfde documentaire wordt een interviewfragment met Tracey Emin getoond, waarin ze over haar The Bed zegt dat het kunst is ‘because I say it is’. In de context van de documentaire is dat een beetje flauw provocatief, zelfs arrogant en dom. Maar doe ik niet hetzelfde? Of de vrouwfiguur in mijn werk nu ‘god’ of ‘goddelijk’ is: hoe dan ook ben ik de enige die haar die kwaliteiten toedicht. De hele (mystieke) literatuur wemelt van dit soort ‘goddelijke’ figuren, ficties die een hogere waarheid vertegenwoordigen. Zij is goddelijk ‘because I say She is’.

*

[…]

Be thou then, O thou dear

Mother, my atmosphere;

My happier world, wherein

To wend and meet no sin;

Above me, round me lie

Fronting my forward eye

With sweet and scarless sky;

Stir in my ears. Speak there

Of God’s love, o live air,

Of patience, penance, prayer:

World-mothering air, air wild,

Wound with thee, in thee isled,

Fold home, fast fold thy child.

 

(Uit: Gerard Manley Hopkins, ‘The blessed Virgin compared to the air we breathe’)

 

aporeia8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s